MUT

Mersin - Mut Kıravga Mahallesi'nde üretimi yapılan turfanda erik hasadına başlandı.

İlçe Kaymakamı Batuhan Bingöl, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ekrem Bayır, Orman İşletme Müdürü Necmi Poscu, sera sahipleri Tayfun ve Uzay Gezer ile mahallelinin katıldığı etkinlikte konuşan İlçe Kaymakamı Batuhan Bingöl, "Mut, bölgenini en verimli topraklarına sahip. Bu verimli topraklar içerisinde biz de Türkiye'nin ilk erik hasadını bugün burada gerçekleştirmiş bukunuyoruz. İnşallah bu hasadın tüm üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İl.çemizde 14 bin dekar civarında ürün toplayabileceğimiz erik bahçesi var. Tabi sadece erikte değil diğer ürünlerde de iddialıyız. Ama eriğimizin lezzeti Türkiye de en iyisi. Taşımaya uygun, lezzet anlamında tat anlamında Türkiyedeki en iyi eriği ürettiğimizi iddia ediyoruz." dedi.  
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ekrem Bayır da, Türkiye'de ilçenin sahip olduğu mikroklima iklim sayesinde erkenciğin yakalandığını blirterek,  "Bugün de 2022 yılı örtü altı erik hasadını Türkiye de ilk çıkaran ilçelerden illerden biriyiz. Burada da 3 bin 4 bin dekar alanda gerek örtü altı gerekse açık alanda erik üretimi yapılmakadır. Mahallemizde 14 adet örtü altı seramız var. Eriği; Antalya, Mersin, Konya, İstanbul gibi hallerimize, buralar üzerinden de Rusya, Avrupa ve Arap Emirlikleri gibi dışarıya ihracatını yapmaktayız. Bu serada ortalama 1 ton 200 kilo rekolte tahmin etmekteyiz. Fiyat olarak ta küçük kaselerde 7 -8 eriğim bulunduğu 80-90 gramlık kaselerde 80-100 lira rakamlarla satılmaktadır. Totalde de kilogramı 800 - 1000 liraya satışa sunulmuş bulunmaktadır" diye konuştu.
Sera sahibi Mersin Üniversitesi Makine MühendisliğiBölümü'nde Araştırma Görevlisi olarak ta görev yapan Uzay Gezer, serada 2018 yılından bu yana Mart ayında erik hasadına başladıklarını, çiçeklerin döllenmesi amacıyla da Bambus arılarından yararlandıklarını ifade etti. 

erik örtüaltı Mut Mersin Kıravga Göksu Batuhan Bingöl Ekrem Bayır Necmi Poscu Mut Kaymakamlığı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüğü Tayfun Gezer Uzay Gezer